Paardenhaar in matrassen

Paardenhaar is een product dat Neptune afkeurt als vulling voor matraskernen. Het wordt door een aantal matras fabrikanten ingezet als matrasvulling. De matrassen krijgen dan het kenmerk natuurlijk te zijn en een goede vocht regulerende werking te hebben. Of dat allemaal zo is laten wij in het midden. Maar dat het haar van de paarden afgeschoren wordt voor dit doel is een feit.

De paarden, die gehouden worden voor hun manen en staarten, verblijven vaak op kleine stukjes grond en niet in een weiland. Met staart heeft het paard een gezonder en leefbaarder bestaan. Een paard gebruikt zijn staart om vliegen te verjagen. Horzels en vliegen kunnen ongenadig steken en bij het paard veel jeuk veroorzaken. Zonder staart en manen kan het paard zich tegen deze beesten niet verdedigen. Het paard moet berusten in soms ernstige aandoeningen, die de steken van deze insecten veroorzaken.

Er is een vuistregel voor de hoeveelheid land die een paard als leefruimte nodig heeft: 2500 m2 per paard, 3000 m2 voor een merrie met veulen. Op een hectare land mogen dus ongeveer vier paarden leven. De paarden die voor hun manen en staarten gehouden worden hebben veelal veel minder leefruimte.

Paardenhaar is een mooi product op het lichaam van een paard, maar niet in een matras. De  eigenschappen die deze haren toebrengen aan een matras zijn voor ons wel duidelijk. Ze veroorzaken kuilvorming en dragen bij aan een onhygiënische atmosfeer in de matras. Paardenhaar is een bron van veel bacteriën en schimmels.

Paard zonder manen en staarthaar

Paard zonder manen en staarthaar

Paardenhaar matten